maanantai 27. maaliskuuta 2017

Olipa kerran Priyan uusi harrastusMinulle on aika monta kertaa ehdotettu, että kokeilisin Priyan kanssa rally-tokoa. Siinä kuulemma pärjää jopa paremmin rauhallinen, tarkka ja teknisesti taitava koira. Siinä ei tarvitse olla räjähtävän nopea vaan riittää kun koira työskentelee iloisesti ohjaajan kanssa. En ole aikaisemmin jaksanut tarttua ideaan koska en tunne lajia kohtaan sen suurempaa intohimoa. Satuin kuitenkin törmäämään seuramme facebook-sivuilla ilmoitukseen alkavasta alkeiskurssista. Kurssi oli sattumalta sopivaan aikaan ennen Popan tokotreenejä, joten ilmoitin Priyan mukaan hetken mielijohteesta.

En edelleenkään tunne suurta intohimoa rally-tokoa kohtaan. Pääsyy lajin kokeiluun löytyy siitä, että haluaisin tarjota Priyalle jotain sellaista missä se kokee olevan hyvä ja jossa minä voin olla siihen täysin tyytyväinen. Tunnen tällä hetkellä suurta turhautumista Priyan kanssa tokoilusta. Siitä on jo pitkän aikaa puuttunut kaikki ilo ja tekemisen riemu. Popan kanssa menen kentälle tekemään käsitargettia ja olen onneni kukkuloilla. Priyan kanssa tokoiluun liittyy tällä hetkellä joku paha sivumaku mitä en ole saanut karistettua. Toivon että rally-tokon (ja koiratanssin) kautta voisin tarjota Priyalle vihdoin sellaisia kokemuksia, että se osaa ja minä olen tyytyväinen siihen. Koska vaikka kuinka yritän peitellä tyytymättömyyttäni niin se paistaa tokotreeneissä läpi ja vaikuttaa Priyan mielialaan. Rumasti ilmaistuna: haluan loistaa Priyan kanssa jossakin. Se tekisi todella hyvää meidän väliselle suhteelle.

Tänään oli ensimmäinen kerta alkeiskurssilla ja huomasin heti tehneeni oikean valinnan. Priyalla on vahva seuraaminen joten harjoitukset olivat meille helppoja. Koska sain tukea Priyaa kehuilla niin se teki töitä koko ajan keskittyneesti eikä äännellyt ollenkaan. Priyan häntä heilui ja silmät loistivat koska se tiesi koko ajan tekevänsä oikein. Tämä aiheutti minulle huonon omantunnon. Tokossa Priya ääntelee, komentaa, hukkuu ja laahustaa satunnaisessa järjestyksessä. Sille on kertynyt räjähdysmäinen odotusarvo liikkeiden loppuihin, joissa se tietää minun vapauttavan sen kehuihin. Priya näytti olevan valtavan tyytyväinen itseensä kun se tiesi tekevänsä oikein ja tokossa olen tarjonnut sille vain omaa turhaumaani. Miksi en ole aikaisemmin trjonnut Priyalle lajia, jossa sen on hyvä olla? Priya on minulle niin korvaamattoman rakas, että haluan tarjota sille sellaista tekemistä jossa se saa loistaa ja tuntee olonsa hyväksi.

Tunnin aluksi kurssin kouluttaja esitteli meille lajia yleisesti ja kertoi säännöistä. Hän tarjosi meille helpon muistisäännön kylttien kanssa: jos kyltin tehtävä kääntää suunnan niin silloin se suoritetaan kyltin edessä, jos ei niin vieressä. Olin täysin eksyksissä kylttien kanssa ja käännyin koko ajan väärään suuntaan vaikka nuoli selvästi osoitti toiseen. Ohjaajan aivot tarvitsevat siis eniten treeniä. Priyan työskentelyä kouluttajamme ihaili kovasti: se voisi mennä kurssin jälkeen suoraan kisoihin kunhan ohjaaja vaan oppisi kulkemaan kylteillä.

Teimme kahta pientä rataa, jossa oli kääntäviä kylttejä. Ainut meille tuntematon tehtävä oli saksalainen täyskäännös, jossa koira kääntyy eri suuntaan kuin ohjaaja (kiertää selän takaa päätyen takaisin vasemmalle puolelle). Naksuttelin tämän Priyalle niin, että se sai ensin tarjota selkäni takaa pyörähdystä ja lisäsin lopuksi mukaan vain oman käännökseni vastakkaiseen suuntaan. Neiti punainen oli oikein tohkeissaan ja hössötti välillä ympäri ensin etuperin ja sitten vielä varmuuden vuoksi uudestaan peruuttaen. Hassu!
4 kommenttia:

 1. Meillä oli vähän samoja ongelmia Lunan kanssa rallyn alkeiskurssilla, koira osasi mutta minä möhlin kyltit yleensä ohittamalla sen väärältä puolelta. :D Mutta se alkeisluokka on sen verran helppo tokotaustaiselle että ajattelin että voisi yrittää huvikseen käydä kokeissa hakemassa sen RTK1:sen. Kunhan tuon pikku perhanan juoksut nyt vaan alkaisi. ._.

  VastaaPoista
 2. No olipas kiva kun päädyitte tuolle kurssille! Rally on ohjaajalle vaikea laji, kun kukaan ei kerro mitä pitää tehdä :)

  VastaaPoista
 3. Rally on tokotaustaiselle koiralle kyllä kiva laji vaihteluksi! Uskon että sopii Priyalle erityisen hyvin :) Ginin agilityuran loputtua siitä tuli täysin rallykoira ja voi että miten kivaa sen kanssa on mennä radalle! Saan tukea sitä kehulla kun se tekee hienosti.

  Ohjaajallehan toi laji on käsittämättömän vaikea kaikkine sääntöineen, omaa koordinaatiokykyä koetellaan suorituspaikkojen ja suuntien kanssa. Mulle ei esimerkiksi tunnu menevän lainkaan perille, että voittajaluokan oikealla puolella seuraten tehtävät kyltit ohitetaan silti kyltin vasemmalta puolelta. Se ei ole jotenkin ollenkaan loogista :D Ja nuo radathan perustuu käytännössä yli 80% seuraamiseen, joten kun se on kunnossa niin ne kylttien temput on aika helppoja opettaa ja sisällyttää siihen seuraamiseen! Mekin mentiin RTK1 ja 1kpl AVOHYV ihan ilman ohjattua rallytreenaamista. Nyt vasta alkukeväästä mentiin koulutuksiinkin, kun tuntui etten itse opi kaikkia sääntöjenmukaisia suorituksia jos joku ei ohjeista.

  VastaaPoista