lauantai 11. helmikuuta 2017

Olipa kerran neljä viikkoa tähystyksestä

Aika on onneksi juossut eteenpäin ja tähystyksestä on jo neljä viikkoa! Aika hurjaa. Eläinlääkärin ohjeen mukaan pahin on jo takana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään ihmeellistä muutosta meidän arkeen. Jatketaan rasituksen asteittaista lisäämistä hiljakseen ja katsotaan miten jalat kestävät.Neljän viikon kunniaksi varasin Popalle ajan kontrolliin leikanneelle lääkärille. Se olisi sitten ensviikolla. Näen painajaisia kontrollista jo valmiiksi. Näissä painajaisissa olen tehnyt Popan luustolle enemmän hallaa kuin hyötyä tällä kuntoutuksellani. Koiran kuntouttaminen on stressaavaa! Ärsyttävää kun sen parantuminen on minun käsissäni. Törmäsin tv:n kanavia surffaillessani sarjaan eläinsairaalasta, jossa tehtiin huippuja ortopedisiä leikkauksia ja potilaat olivat leikkauksen jälkeen pitkän aikaa sairaalassa kuntoutumassa (uimassa ja muuta hauskaa). Mietin kuinka paljon helpompaa se olisi jos olisin voinut sysätä Popan useammaksi kuukaudeksi asiantuntijoille ja en joutuisi murehtimaan mistään (paitsi rahasta). Tälläkin hetkellä mieleni tekisi ravata jatkuvasti Popan kanssa jossain asiantuntijalla, jotta joku muu voisi todeta sen olevan hengissä ja voivat hyvin. Mielikuvitukseni on laukannut näiden neljän viikon aikana ylikierroksilla. Olen kehittänyt Popalle vaikka mitä vaivaa. Sillä on ollut huono lonkkaa, kyynärvaivaa, polvivaivaa ja kinnervaivaa vuorotellen. Joka kerta kun Popa nousee ylös kyttään sitä kuin haukka, kuuntelen jokaisen naksauksen ja analysoin jokaisen askelen. Joka kerta kun se nuolee tai rapsuttaa jotain kohtaa kehostaan niin kuvittelen ihon alle vähintään mutanttiavaruuoliobakteerin aiheuttaman tulehduksen.
Tällä viikolla Popa on käynyt hierojalla ja fysioterapiassa. Neiti yllätti hieronnassa käyttäytymällä tosi asiallisesti. Ajattelin että viitapiru ei malta pysyä paikoillaan ja joudumme tyytymään minihierontaan. Neiti rentoutui käsittelyyn kuitenkin tosi hyvin! Rangassa oli jumia vähän siellä sun täällä, mutta nuoren koiran kroppa lämpeni nopeasti ja jumia saatiin auki.

Eilen kävimme fysioterapiassa ja vesikävelemässä toista kertaa. Neiti köpötteli akvaariossa melkein 20 min. Sen kävely oli jo paljon rennomman näköistä kuin viime viikolla. Se otti vedessä oikealla jalalla välillä lyhyempää ja kiireisempää askelta kuin vasemmalla. Fysioterapeutti kuvasi lämpökameralla Popan askellusta ja näyttäisi siltä että Popa kuitenkin käyttää jalkojaan yhtä paljon koska kumpikin raaja lämpeni yhtä paljon rasituksessa. Kipeämpi raaja yleensä näkyy videolla kylmempänä. Fyssari sanoi, että oikea jalka (jota Popa kevensi ennen leikkausta) on todennäköisesti heikompi ja väsyy nopeammin. Tässä video kävelystä:
Viidennen viikon pyörähtäessä käyntiin korkkaamme myös uudet jumppaohjeet.

VIIKOT 5-8

Liikuntaa 10-30min/3-4krt vrk. Lisäämme liikuntaa asteittain kuten tähänkin asti. Popa pääsee tulevalla viikolla liikkumaan 25min kerrallaan ja sitten ensi viikon perjantaista alkaen 30min. Liikunta tapahtuu edelleen rauhalliseen tahtiin. siihen lisätään kuitenkin mukaan haastavampaa maastoa ja mäkiharjoittelua. Minun täytyy siis rypeä Popan kanssa kaikki mahdolliset puskat, jossa Popa joutuisi nostelemaan jalkojaan ja käyttämään niitä eri tavalla. Lisäksi metsästämme lenkeillä mäkiä, joita kiipeämme ylös ja alas kävelemällä sik-sak kuviota. Aluksi näitä ristiinrastiin-mäkiä saa sijoittaa lenkille vain yhden, mutta viikolla 8 ohikulkijat saavat kummastella vielä enemmän koska ramppaamme mäkeä useamman kerran.

Tuttuihin painonvarausliikkeisiin lisätään alle tasapainotyyny. Eli Popa saa etujalkojensa ja takajalkojensa alle tyynyn ja minä työnnän sitä kevyesti kyljestä.

Uutena liikkeenä Popalle tulee takajalkojen lihasvoimaharjoitus, jossa Popa seisoo etujalat laatikon päällä niin että takajalat ovat tasapainotyynyllä. Viikolla 8 tämä harjoitus käännetään toisinpäin eli Popan takamus on laatikon päällä ja etupää tönöttää tasapainotyynyllä. Tämä harjoitus vahvistaa yläselän ja lapojen syviä lihaksia.

Liäksi jatkamme jumppapallon päällä keikkumista, venytyksiä ja vesikävelyä. Olkapäihin laitetaan kylmää aina tarvittaessa. Minä olen oikeastaan kylmännyt olkapäitä jokaisen jumppahetken jälkeen koska Popa näyttää nauttivat siitä. Tämän lisäksi Popa on saanut olkapäihin laseria joka ilta (joka on muuten tehnyt ihmeitä haavojen parantumiselle! Suosittelen!)

Olen jumpannut Popaa 2krt päivässä aamuin illoin. Jumppaohjeessa sanottiin määrästä vain epämääräisesti "koiran mukaan", joten olen lisännyt harjoitusten vaikeustasoa samalla lailla kuin kuntosaliharjoittelussa. Tai ainakin olen kuullut että vaikeustasoa lisätään kuntosaliharjoittelussa näin. eli joka päivä vaikeutan joko harjoitusten tasoa tai lisään yhden toiston. Tasolla tarjoitan sitä että Popa on muutaman sekunnin pidemmän ajan tyynyllä tai pidän sen jalkaa ilmassa sekunnin kauemmin. Koko ajan olen tarkkaillut Poppelin jaksamista. sen pitäisi aina lopettaa harjoittelu tai palata lenkiltä samassa kunnossa kun se sinne menikin.

Arki on ollut kuntoutuspotilaan kanssa vaihdikasta. Vauhdista on kärsinyt minun hermojeni lisäksi meidän vierashuoneemme sohva ( siihen on mystisesti ilmestynyt reikä), matot, listat, Popan häkin pehmusteet, minun muistiinpanoni.. Oikeastaan kaikki mikä sattuu jäämään neitokaisen hampaisiin. Se on saanut viidennen viikon kunniaksi muutaman vapautuksen: se saa olla vapaammin kanssamme olohuoneessa (kunhan se ei pääse hyppimään sohvalle) ja se on saanut olla vapaammin Priyan kanssa.

Tässä muutama video Poppelista kun se sai nämä vapaudet.

"PRIYARAKASPRIYARAKASPRIYARAKAS!!!!!!":


POPAN HUVIT:


TYTTÖJEN AKTIVOINTIA:2 kommenttia:

  1. Ainakin mun kännykällä vaan joka toinen video näkyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ja youtubella oli erillainen näkymys videoiden lataamisesta. nyt kolme videota toimii :D

      Poista