keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Olipa kerran ensimmäinen fyssari

Tänään otimme yhden merkityksellisen askeleen kohti kuntoutumista. Popalla oli ensimmäinen aika fysioterapeutti Elina Karhumäen vastaanotolla.

Elina painotti ja vannotti heti aluksi sitä miten paljon vastuu kuntoutumisesta on minulla ja kotona tehtävällä työllä. Ohjeita pitää noudattaa kuin raamattua ja harjoittelun on oltava säännöllistä. "Silloin tällöin ja hutaisten" tehty kuntoutus ei tuota tulosta. Tässä vaiheessa kuntoutusta tarvitaan säännöllistä maltillista työtä.

Olkapään osteokondroosin leikkaus on siitä pirullinen vaiva, että koira lopettaa ontumisen yleensä nopeasti tähystyksen jälkeen. Varsinkin Popan tapauksessa, jossa molemmat olkapäät on operoitu, raajojen kevennystä on vaikea havaita. Minun on siis vaikea vähdä milloin Popa on rasittunut liikaa. Parempi edetä siis varmuuden vuoksi liian maltilla kuin liian nopeasti.

Sain mukaani viikoittaisen kuntoutus-ohjelman, jota meidän olisi tarkoitus orjallisesti noudattaa. Tämän hetken ohjelma näyttää tältä:

VIIKOT 3-4

Liikuntaa kävellen (ei ravia!) max 20min kerrallaan/3-4krt vrk tasaisella alustalla. Koska Popa on tähän asti kulkenut käytännössä vain 5-10min takapihalla niin liikuntaa nostetaan varovasti porrasten tuohon 20min/per ulkoilu.

Aloitimme varovaisen vesikävelyn. Popa kävi tänään kävelemässä 12min aika hitaalla temmolla. Popa käy säännöllisesti kävelemässä "akvaariossa" siihen asti kunnes se pystyy aloittaaan uimisen.

Painonsiirtoharjoitus etupäähän: Popa seisoo ja minä työnnän painoa sivulta toiselle rauhallisesti. Popa hakee tasapainoaan puolelta toiselle.

Takatassujen nostelua: Nostan Popan takatassuja vuorotellen ylös niin että paino siirtyy eteen (n. 2 sekuntia kummallekin puolelle n. 5-10krt).

Etutassujen nostelu (vko 4 alkaen): Nostan Popan etutassuja ylös vuorotellen (n. 2 sekuntia kummallekin puolelle n. 5-10krt)

Laajat kahdeksikot: Kävellään hidasta käyntiä isoa kahdeksikkoa sisällä tai ulkona. Ei liukkaalla alustalla!

Venytykset: Popa makaa kyljellään taitellut pyyhkeen päällä. Pyyhe asetetetaan ensin etujalkojen taakse ja sitten takajalkojen eteen.

Lisäksi sivuvenytykset namilla.

Raajojen venytyksiä fyssarimme ei suositellut Popalle koska neiti venyttelee itse mielellään. Popa tekee venyttelyn turvallisemmin kuin minä.

Olkapäille laitetaan jumpan jälkeen (tai tarvittaessa jos olat kuumottavat) kylmää (esim. pyyhkeeseen kääritty pakastepussi).


Popa käyttäytyi vastaanotolla tapansa mukaan vilkkaasti. Vesikävely ei ollut sen suosikkijuttu. Korvat lurpahtivat heti ja se ilmoitti kuolevansa siihen paikkaan. Nopeasti neiti kuitenkin ymmärsi idean ja rentoutui kävelemään.Vesikävelyn jälkeen, sillä aikaa kun Elina ohjeisti minua, Popa sai kuivatella vapaana huoneessa. Se oli omasta mielestään saapunut puuhamaahan. Kyytiä saivat tasapainotyynyt, jumppajakkarat, tuolit, pyötä, roskakori, seinä, lattia.. Lopuksi neiti kuitenkin rauhoittui jalkoihini pötköttämään. Fyssari kehui Poppelia, että vaikka se on "hieman" hektisen oloinen ja vilkas kaveri niin se osaa nähtävästi kuitenkin rauhoittua itse (kumma, tämä taito ei aina ole tullut kotona esille).

Popa on kuulemma myös hauskan oloinen bortsu koska se ei mielistele olemassaoloaan liikaa. Sellainenhan se vähän on.

Popalle on nyt varattuna lisää vesiterapiaa, fysioterapiaa, hierontaa ja osteopatiaa. Kaiken jumppaamisen lisäksi Popan elämä alkaa olla aika kiireistä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti