torstai 19. tammikuuta 2017

Olipa kerran aktiivisuuspanta apuna kuntoutuksessa

Popa sai siskoiltani joululahjaksi koirien aktiivisuuspannan.

 "Mittaamaan taulukoiden yli räjähvää aktiivisuutta ja todistaaksemme että se ei ole normaali koira." Rakkaat siskoni ilmoittivat. Silloin en vielä tiennyt, että hullujen aktiivisuuslukemien sijaan mittaisimme Popan kuntoutusta.

Aktiivisuuspanta mittaa koiran liikkumista. Idea on samanlainen kuin ihmisten aktiivisuusrannekkeissa. Juuri niissä ärsyttävissä piippavissa kapistuksissa, jotka pakottavat sohvalta ylös säännöllisin väliajoin. Panta hilluu mukana koiran kaulassa koko päivän ja sitten sen keräämät tiedot imetään puhelimeen. Sovellus kertoo miten paljon se haukku on ollut liikkeessä, mihin aikaan ja millaisissa aktiviteeteissä.

Popan kuntoutus vaatii sen liikkumisen tarkkaa seurantaa. Ensin sen liikkumista rajoitetaan parantumisen takaamiseksi. Samalla kuitenkin huolehditaan siitä, että koivet pääsevät myös varovasti liikkeelle. "Liike on lääke" parantuville nivelille. Paranemisen edetessä rasitusta tulee lisätä järkevästi ja huolehtia siitä, etteivät leikatut jalat kipeydy. Suunnitelmani olisi käyttää aktiivisuuspantaa apuna kuntoutuksen suunnittelussa. Toivon, että se kertoo minulle miten Popan liike on jakaantunut päivän ajalle ja kuinka hyvin olemme saaneet sen pysymään rauhallisena. Kuntoutumisen edetessä toivottavasti osaan myös käyttää aktiivisuuden mittausta hyväkseni liikunnan rasituksen järkevässä lisäämisessä.

Panta kertoo minulle toivottavasti myös mahdollisesta ongelmakäytöksestä kuten öisin tai yksinolojen aikana tapahtuvasta levottomuudesta.

En ehtinyt kauaa käyttää pantaa Popan normaalissa arjessa. Sen verran kuitenkin mittasimme tättähäärän tuloksia, että totesimme tulosten näyttävän tältä.


Tämä päivä oli ensimmäinen kokonainen päivä jonka saimme mitattua. Päivä on mitattu joululomalla ja ei siis sisällä treenejä tai muutakaan aktivointia. Antaa siis rehellisen kuvan Popan omatoimisen puuhastelun määrästä. Tummemman vihreät osuudet Popa on liikkunut rankemmin eli tässä tapauksessa juossut ulkona.

Tässä on eilisen päivän mittaus sairaslomalta. Viides päivä leikkauksen jälkeen. päivän tavoitteena on levätä ja käydä lyhyitä n. 5min jaloitteluita ulkona säännöllisesti.
Kuten taulukosta huomaa niin tavoite on onnistunut ihan hyvin. Popa on pääasiassa levännyt koko päivän. Yöllä se oli levoton neljän aikaan ja puuhasteli hetken ilmeisesti puruluiden kanssa (täytyy myöntää että en herännyt puuhasteluun). Puolenpäivän aikaan neidillä on ollut taas rauhattomuutta ja muistaakseni se sai uuden puruluun. Popahan siis syö luitansa usein niin että seisoo ja liikuskelee samalla ympäriinsä. Siksi niinkin yksinkertainen asia kuin pureskelu näkyy mittarissa vihreänä liikkeenä (tarkoittaen keskiraskasta liikettä).

Vertailun vuoksi laitetaan vielä yksi Priyan päivä. Tässä näkyy tempperamentin ero koiran liikkumiseen ja syy siihen miksi Priya tuntuu lihovan vain ruuan näkemisestä.Nukkumattimme liikkuu siis luonnostaan melkein yhtä paljon kuin sairaslomalla oleva Popa. Priyan puolustukseksi täytyy sanoa, että tämä päivä (viime viikon sunnuntai) oli sellainen, jossa en päässyt neidin kanssa kunnon lenkille ennen iltaa (Popa oli juuri leikattu enkä uskaltanut jättää sitä vielä yksin). Illalla klo 17-19 näkyy sitten iltalenkkimme, jossa se pääsi metsään juoksemaan. Aamun "lenkit" eli lyhyet hihnaulkoilut hervannassa näkyvät klo 9 ja 12. Lopun ajasta Nukkumatti on vetänyt hirsiä kovin tyytyväisenä elämäänsä.

Mielenkiinnolla odotan mitä aktiivisuuspannasta saa irti ajatellen koiran kuntoitumista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti