maanantai 10. lokakuuta 2016

Olipa kerran tehoviikonloppu


Rover, Metka, Popa, Love ja Nila 14vko (Kuva: Katri Mure)

Takana on taas aikas tehokas viikonloppu ja mitenkäs muutenkaan kun koiraharrastuksen parissa. Perjantaina minulla oli kaikki aikomukset pitää vapaapäivä kaikesta koiramaisesta. Istukselin sohvalla ja valitin Marjalle että Popa hyppii seinille. Hän kutsui meidät treenaamaan ja niin siinä sitten kävi että neljä treenattua koiraa ja yhtä pimeää metsälenkkiä myöhemmin olin kotona vasta lähempänä puoltayötä.

Nämä olivat oikein hyvänmielen treenit. Molemmat koirat tuntuivat pitkästä aikaa oikein kivalta. Priya haahuili muutaman kerran nuuskimaan nurkkia, josta välitön paluate ja häkki heilahti. Leikin sen nenän edessä Pörrin kanssa vinkupossulla. Yllättäen motivaatio löytyi sitten uudestaan.

Poppana pääsi lauantaina sukuloimaan kun kasvattaja oli pyytänyt Kati Selkämaan kouluttamaan meille tokoa. Mukana oli kuusi yhdeksästä mahtavasta Kulo/Kuje kakarasta: Popa, Rover, Nila, Tina, Love ja Metka. Olipas mukava nähdä Poppanan sisaruksia hommissa. Vaikka käymme viikottain Popan kolmen siskon kanssa samassa penturyhmässä niin näiden treenien tuoksinnassa ei ehdi ihailla millaisia tyyppejä siskoksista on kasvamassa. Kaikissa pennuissa tunnistin kyllä jotain tuttua. Nämä ovat selvästi sukulaisia. Mahtava liuta lupaavia tokokoiria!

Popan kanssa päädyin tekemään kuolleelle lelulle lähetystä. Tätä en ole ihan hirveästi ehtinyt edes treenaamaan. Popa lähti lelulle hyvin. Onnistuin kerran vapauttamaan sen liian aikaisin ja sen jälkeen Pops ei halunnut napata lelua suuhunsa. Se juoksi iloisesti sen luo. Kokeilimme niin että Popa juoksi lelulle ja minä lähdin peruuttamaan taaksepäin, kun neitokainen oli muutaman metrin juossut niin vapautin sen toiselle lelulle. Tässä vaiheessa Popa ei halunnut luopua enää aarteestaan vaan tuli härveltämään lelun luo toinen aarre vielä suussaan. Kati sanoi että tästä ei vielä kannata olla huolissaan koska Popa kuitenkin tulee lelu suussa luokseni eikä lähde itsekseen bilettämään. (Vaikka kyllä Poppana on tätäkin keksinyt tehdä. Enemmän hän olisi huolissaan jos pentu pudottelisi lelua suustaan ennen aikojaan.

Poppana sai kuunnella treenisettinsä aikana läheisen ampumaradan laukauksia, joille se ei lotkauttanut korvaansakaan. Se puri kiinni lelussa eikä ilmekään värähtänyt vaikka minä hieman hätkähdin ajatukseen että apuaapua mitä jos se säikähtää.

Poppanalle Kati neuvoi variointia. Se on todella nopea yhdistämään asioita ja jos jään junnaamaan harjoitusta paikalleen samanlaisena niin että sillä ei ole mitään haastetta niin se haastaa itseään keksimällä porsaanreikiä. Palkkauksen kanssa saa olla myös erityisen tarkka. Kun minä rähmäkäpälä teen jonkun virheen useampaan kertaan niin voilá meillä on lopputuloksena jotain kummallista. Popa oppi virheeni nopeasti mutta se myös lähti vastaamaan korjaukseen vieläkin nopeammin. Priya on aina antanut paljon enemmän säätöäni anteeksi.

Treeneistä jäi päällimmäisenä mieleen selkeys koiralle. Kati painotti selkeää taukokäytöstä ja koiran ylimääräisen itsekseen hääräämisen poistamista. Koiran kuuluisi olla koko ajan jollain lailla ohjaajan hallinnassa. Hän otti myös aikaisin pennulle mukaan treeniin häiriötä helppoihin juttuihin, esimerkiksi käsitargettiin. Pennun (tai aikuisen koirankaan kanssa) ei myöskään pitäisi mennä puhtaalle kentälle treenaamaan vaan se tulisi heti alusta asti täyttää ylimääräisillä leluilla ja tavaralla.

Sunnuntaina oli sitten vuorossa Popan kasvattajan itsensä koulutus kaveriporukalla. Hän oli kiinnittänyt huomiota siihen lauantain koulutuksessa etä Popa pomppii kuolleelle lelulle juostessaan. Tämä on ihan hurjan söpön näköistä mutta koska tokossa haluaisimme että koira juoksisi esim. ruutuun tai kapulalle yhtä kovaa koko matkan niin pomputus ei olisi ehkä niin hyvä idea. Teimme lähetyksiä lelulle niin että leluun oli sidottu liina ja avustaja vetäisee lelun hieman liikkeelle lopuksi jolloin Popalle ei tule himmailevia loikkia. Sain myös neuvoksi tehdä tekniikkaa lähempää ja vahvistaa neidille nopeaa leluun tarttumista, kääntymistä ja mamman luo lataamista täysillä. Popa tekee loikat myös kosketusalustalle joten myös meidän kosketusalusta joutuu hieman remonttiin pompotuksen vuoksi.

Tänään PEPE treeneissä Poppana teki lyhyeltä matkalta kivoja syöksyjä lelulle joten matka tuo mukanaan tuon pomputtelun. Takaisin treeniin siis lyhyellä matkalla ja siitä pikkuhiljaa pidentäen niin katsotaan mitä loikkimiselle tapahtuu.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti