maanantai 20. kesäkuuta 2016

Olipa kerran taikalaatikko ja kilpajuoksu

Oltiimpa Priyan kanssa VOI/EVL liikkeiden kurssillakin. Kurssin ideana oli miettiä miten lähteä opettamaan EVLn ja VOIn uusia liikkeitä eli ruutua eteenlähetyksineen, ohjattua, kiertohässäkkää sekä paikkiksia luoksetuloineen.

Ensimmäinen kotiläksymme oli käsimerkkien keksiminen. Koiralle on aivan eri asia lähteä ohjatussa noudossa oikealle tai vasemmalle kuin kiertohässäkässä pysähtymisen jälkeen kapuloille. Myös ruudun sivullelähetys kaipaa oman käsimerkkinsä.

RUUTU

kuva: Jenny
Haluamme luoda koiralle kuvan siitä että ruutu on ihmeellinen taikalaatikko. Se on mahtava paikka johon kannattaa pötkiä niin kovaa kuin jaloistaan pääsee. Ruudun asemaa taikalaatikkona voi pönkittää palkkaamalla aina niin että hakeutuu koiran kanssa tämän ihmeellisen neliön sisälle leikkimään kun harjoittellaan ruutua. Myös muita liikkeitä voi palkata niin että siirrytte ruudun sisälle höpsöttelemään.

Ruudun opettaminen on helppo aloittaa lelulla tai kosketusalustalla, joka laitetaan ruutuun keskelle (hieman taakse keskikohdasta). Käytä sitä mihin koira käy kuumana. Liikkeisiin rakennetaan se raivokas asenne ensin ja aletaan vasta sitten nillittää yksityiskohdista.

Me ollaan Priyan kanssa rakennettu raivoa ruutuun kilpajuoksulla. Otan hieman varaslähdön ja asetun lähemmäs ruutua kuin Priya. Teen edellisestä postausesta tutun N-Y-T NYT!-leikin ja käsken Priyan ruutuun. Jos se lähtee huonosti niin minä ehdin ennen sitä ruudussa odottavalle lätkälle. Tässä tapauksessa pöllin sen mokoman ja heiluttelen palkintoani Priyan nokan edessä. Seuraavalla kerralla punainen ampaisee ruutuun kauhealla raivolla. "Enhän minä nyt voi olla hitaampi kuin TUO!" Se ajattelee.

Olen sitten siirtynyt pikkuhiljaa lähemmäs koiraa ja perusasentoon asti. Edelleen jos Priya lähtee huonosti juoksemaan, ryntään sen perään ja pöllin siltä lätkän nokan edestä. Olemme saaneet näin aika kaheleita ruutuja neidille, nauhatkin ovat lennelleet pitkin poikin ja kenttä on taipunut hienoihin lähtökuoppiin ja jarrutusjälkiin Priyan tassujen alla. Neiti on jopa alkanut ryöstää ruutuun. Tästä minun ei kouluttajamme mielestä vielä kannata huolestua koska Priya on koira jolle vire pitää rakentaa jotenkin niin nollasta. Nillittää ehtii myöhemminkin kunhan raivo on paikoillaan. Ruutuun hyvin motivoitunutta koiraa ei koskaan lähetetä tehtävään ellei se ole orientoitunut ohjaajaa kohti.

Ruudun paikkaa voi lähteä kouluttamaan monella tavalla. Kurssilla tehtiin kosketusalustalla, jota minäkin olen käyttänyt paikan tekemiseen. Kosketusalusta viedään ruudussa paikkaan mihin koiran halutaan hakeutuvan. Näissä harjoituksissa helpottaa se että ohjaaja on lähempänä kontrolloimassa tilannetta. Koirat helposti ketjuttavat ruudun paikan ensin etunauhalle ja siitä taakse, joten olisi tärkeää nähdä mitä se koira puuhaa ruudun sisällä. Ruudun voi joko tehdä lähempää tai jos haluaa vauhtia mukaan niin koira jätetään kauemmas ja ohjaaja siirtyy lähemmäs ruutua. Katso paikkaa ruudun sisällä johon haluat koiran, rintamasuuntamme ja katseemme kertoo koiralle paljon.

Kosketusalustaa tai lelua lähtetään häivyttämään niin että ensin otetaan toistoja avun kanssa. Jossain vaiheessa apu vaan napataan pois jolloin koira hakeutuu todennäköisesti paikkaan jossa apu äsken oli. Toistoja vaihellaan lätkän kanssa ja ilman. Samalla opetetaan korjaukset. Koira jätetään ruudun sivuille ja pyydetään siitä ruutuun (ohjaaja itse aina seisoo siellä missä on ruudun etunauha). Sama tehdään niin että koira on ruudun takana ja edessä ohjaajan ja kehänauhan välissä. Koiraa voi jättää myös ruudun sisälle reunoille jolloin oikea paikka ruudun sisällä korostuu entisestään. Palkka tulee aina sinne mihin koira korjataan eli noin ruudun keskelle.

Lelua tai lätkää voi häivyttää myös ns. "näyttöruudulla" joss ohjaaja tai avustaja käy taputtamassa ruudun oikeaa paikkaa koiran nähden. Kun koira hakeutuu sille paikalle. Se merkataan ja lelu lentää.

Seisominen ruudussa opetetaan erikseen. Tässä treenataan erikseen pysymystä ja reagointia käskyyn. Iskuruudut opettavat reagoimaan nopeasti pyyntöön pysähtyä. Se tarkoittaa nopeaa palkkaa aina "seis!" pyynnön jälkeen. Pysymistä voi harjoitella niin että pyynnön jälkeen koiran eteen tuodaan käsi, jossa olevista nameista sen pitää luopua tai vastaavasti lelu josta koiran täytyy kohteliaasti kieltäytyä. Jos tassut liikkuvat käskyn jälkeen niin nami/lelu menee piiloon ja harjoitus uusitaan.

Myös maahanmenoa ruudussa harjoitellaan erikseen. Harjoittele sitä että voit kävellä koiraa kohti niin että se pysyy maassa, jos se nousee niin pysähdy. Koira ei saisi edes kurottautua vastaan vaikka nami olisi ihan lähellä sitä. Tässä vaheessa kouluttajamme korosti mustavalkoisuutta pysymisen opettamisessa. Koira ei saisi koskaan lähteä käskyn alta ilman vapautusta. Mitä enemmän se saa itse kumota käskyjään, sitä harmaampi pysymisestä tulee koiralle. Koiraa ei koskaan jätetä käsyn alle ja unohdeta sitä niin että se vapauttaa "itse itsensä".  Samat säännöt arjessa ja treeneissä.

ETEENLÄHETYS
Eteenlähetys aloitetaan juoksuttamalla koiraa jollekin mille se käy kuumana. Yleensä se on kosketusalusta tai lelu. Lelu jätetään kentän laidalle hieman piilotettuna seinää vasten, nurmikkoon tai hiekkaan. Halutaan että koiralle tulee vahva usko siitä että kunhan se vain jatkaa juoksuaan eteenpäin niin lelu löytyy vaikka se ei pystyisikään näkemään sitä matkalla.

Aloitimme niin että lelu jätettiin koiran kanssa yhdessä paikoilleen ja ohjaaja tarttui koiraa pannasta ja peruutti koiran kanssa poispäin lelusta. Sitten koira vapautetaan lelulle. Matkaa pidennetään pikkuhiljaa. Kun koiralla on selkeä kuva siitä, että se lataa lelulle täysiä suoraan, vaikeutetaan harjoitusta niin että ohjaaja tai avustaja on vain jättävinään lelun paikoilleen. Kun koira lataa "lelua" kohti, se merkataan ja lelu lentää poispäin  juoksevan koiran eteen.

Näin koiralle voi luoda ajatuksen täysiä suoraan lataamisesta. Eteenlähetyksen hankalin osuus (ainakin minun mielestäni) on se että miten orientoin koiran suoraan eteenpäin ennen lähetystä. Jos se katsoo edes hieman vinoon niin lähtökin menee heti pieleen. Kouluttajamme kehotti opettamaan koiralle selkeät käskyt eteenpäin katsomiseen. Hän hokee koiralle "missä?" josta se alkaa hakea kohdetta silmillään. kun sen kuono on suoraan edessä, hän merkkaa paikan sanomalla "siellä". Aluksi koira vapautetaan harjoitukseen heti "siellä" sanan jälkeen (jotta se ei ehdi katsoa muualle). Olen nähnyt myös ohjaajia jota opettavat koiransa katsomaan suoraan tietyllä käskyllä.

Seuraava vaihe olisi opettaa koira vaihtamaan orientoitumisensa paikasta toiseen. Kentän laidalle voi jättää useamman lelun tai kosketusalustan ja lähettää koiran niille vuorotellen. Eteen tarkoittaa aina eteen eikä "juokse sinne mistä sait äsken palkan".

2 kommenttia: