lauantai 6. helmikuuta 2016

Olipa kerran muistiinpanot Jessican koulutuksesta

Jessica Svanljungin koulutus 5.2.2016

Olin kuunteluoppilaana Pohjois-Hämeen kennelpiirin nuorten koirien tokoringin koulutuksessa. Minua harmittaa ihan vietävästi etten saanut ikinä mahdollisuutta hakea tuohon ryhmään. Ryhmä on tarkoitettu koirille jotka ovat pääsykoepäivänä 10 kk- 2 -vuotta. Kaksi viimeistä pääsykoetta järjestettiin niin että edellisen aikana Priya oli alle 10 kk (ja emme tuolloin edes varsinaisesti tokoilleet) ja tämän viimeisimmän aikaan reilusti yli kaksi vuotta. Voi murina! Ryhmään pääsy ei olisi tietenkään ollut itsestäänselvää vaikka olisimmekin olleet oikean ikäisiä, mutta olisi ollut hienoa saada edes mahdollisuus yrittää.

Noh, ehkä sitten toisen koiran kanssa jos ryhmä vielä silloin pyörii.

Tässä jotain muistiinpanojani koulutuksesta. Nämä kaikki ovat menneet pääni läpi joten lopputulos voi olla mikä vain ja se sisältää myös omaa pohdintaani. Teitä on varoitettu. Ja koska liiallinen toko ilmeisesti aiheuttaa minulle aina migreenin, sain järkyttävän kohtauksen koulutuksen aikana, joten en yhtään ihmettele jos olen kirjannut muistiinpanoihin jotain outoa. Jos siellä siis lukee vaikka että "kiertohyppynoutoon tarvitaan palkaksi sininen yksisarvinen" niin älkää ihmetelkö. Migreenin vuoksi otin muistiinpanoja myös aika suppeasti. Tässä muutama ajatus mitkä lähtivät matkaan.

"Mitä sitten?"

- Kysymys jonka koiran tulisi osata kysyä ohjaajalta.

- Jos koira ei osaa omatoisesti ja aktiivisesti hakea ohjaajan kontaktia (kysyä "mitä sitten?") niin sitten ollaan tilanteessa jossa ohjaajan on aina houkuteltava koira töihin. Koira oppii tähän passiivisuuteen. Se saattaa jäädä tuijottelemaan noutokapulaa, liikkuria, toisia koiria ja olettaa että kyllä se mamma minut tästä koomasta herättää kun on aika mennä hommiin. Koiralla ei ole siis minkäänlaista vastuuta tilanteessa.

- Koirakko teki harjoitusta jossa koiran tuli aktiivisesti (houkuttelematta!) ottaa kontaktia ennen noutoa tai kiertoon lähetystä. Ohjaaja vain odotti että koira ottaa katsekontaktin, palkaksi koira pääsi tehtävään. Jotta jotain tapahtuu, sille täytyy pyytää lupa.

- Koiran ei tässä harjoituksessa tarvitse olla edes perusasennossa. Tärkeää on ettei ohjaaja houkuttele koiraa katsomaan itseään vaan aloite tulee koiralta.

Istu-sivu

- Olen miettinyt tätä paljon itse lähiaikoina. Minun pitäisi opettaa eri käsky seuraamiselle (katkeamattomalle katsekontaktille) kuin perusasennolle. Tämä olisi koiralle huomattavasti mustavalkoisempaa ja reilumpaa ettei sen tarvitse koko ajan hakea kontaktia.

- Esimerkiksi kisatilanteessa on reilua koiraa kohtaan ottaa koira kontaktiin perusasennossa vasta kun oikeasti valmis. Koiran voi jättää vaikka istu käskyn alle ja astua itse hieman pois koiran luota kun vaikka arvotaan ohjatun puolta tai tuomari miettii jotain. Koira on käskyn alla mutta sen ei tarvitse olla kontaktissa. Sitten se kutsutaan perusasentoon oikesti töihin.

- Pelkkään istu tai odottelukäskyyn voi itse myös ottaa rennomman asennon, perusasentoon vasta tokoseiväs.

Kaukoja

- seiso-istu takajalat paikoillaan peruuttamisen kautta. Koira käsketään peruuttamaan ja siitä istumaan. Koiralle voi sanoa peruutuskäskyn ja heti antaa istumisen käsimerkin. Peruutuksella yritetään saada koiran ajatus paremmin taakse.

- seiso-istu riman kanssa niin että koira astuu etutassuilla riman yli (seiso) ja riman taakse (istu). Tämä voi olla myös joku taso.

- Seiso-istu voidaan tehdä myös niin että koira istuu laatikon päällä (laatikon tulee olla sellainen että koira mahtuu sen päälle istumaan juuri ja juuri). Seiso tehdään niin että etujalat astuvat laatikolta pois, istu niin että ne pomppaavat takaisin laatikolle. Tämä on todella raskasta koiralle.

Ruokapurkit

- Vauhtia liikkeisiin voi yrittää tuoda purkin kanssa jossa on ruokaa, esim. maksalaatikkoa. Purkilla hetsataan koiraa, se laitetaan taskuun ja koira lähetetään esim. noutoon. Vapautetaan palkalle kun juoksee takaisinpäin. Tämä sopii esim. koiralle joka kyttää lelua tai kuumuu lelusta liikaa.

- Ruokapurkin tai ruokapurkkeja voi myös kylvää kentän reunalle ja vapauttaa koira vauhdista purkille. Näin palkka ei tule ohjaajalta, mutta se tulee ohjaajan kautta.

- Pitäisi itsekin keskittyä taas enemmän nähin etäpalkkoihin ettei koira jää kyttäämään palloa tai namia minun taskustani vaan tekee töitä minun kanssani saadakseen vapautuksen muualla olevalle palkalle. Tällä saa Priyalle ainakin hyvin tarkkaavaisuutta ja virettä kun palkkaamiseen liittyvää sanaa pitää oikeasti kuunnella eikä sitä kaiveta taskusta.

- Täytyy uskaltaa jättää ne palkat pois sieltä taskusta että koira oppii tekemään töitä vain ohjaajalle ja ohjaaja oppii hyväksymään sen alastomuuden tunteen ilman palkkoja. Kotiläksyksi meille siis palaamista etäpalkkaan. Myös leluun etäpalkkana!

Hitaus

- Hitaisiin kapulalle menoon ehdotettiin kierron kautta kapulalle lähetystä.

- Kapulan ja koiran väliin voi myös asettaa hypyn jotta koiran pitää mennä hypyn kautta. Sen täytyy mennä kovempaa jotta se pääsee hypyn yli.

Peruutus

- Jos koira on liian takana, ruokapurkin voi laittaa koiran eteen, peruuttaa siitä poispäin ja vapauttaa palkalle. Näin saadaan koiralle ajatusta eteenpäin ja yliyrittäminen peruutuksessa jää pienemmäksi.

- Jessica näytti että hän liikkuu peruutuksessa varpaillaan sipsuttaen. Näin hän ei astu niin helposti koiran varpaille. Meidän pitää ottaa tämä käyttöön koska minä rähmäkäpälä runnon koiraani koko ajan.

Eteenmeno

- Eteenmenoa kosketusalustalla niin että alustoja on monta ympäri hallia (hallin eri seinustoilla). Koiran täytyy aina juosta sille mikä on edessä. Vahvistaa näin eteenmenoa.

- Eteenmenoa tehtiin myös heittovarrella. Tämä sopii kuulemma vain hieman yksinkertaiselle koiralle joka lataa eteenpäin kun palloa heitetään. Esimerkiksi Priyalle tämä ei toimisi koska se kääntyy katsomaan kun pallo lentää. Sopii myös vain ohjaajille jolla on hyvä heittokäsi. Minun käsissäni pallo ei todellakaan lentäisi suoraan.  Aloitetaan sillä että pallo lentää, käsky eteen. Sitten vain käsky eteen, kun koira ottaa ydenkin askeleen eteen, pallo lentää. Sitten kasvatetaan vain askelia milloin pallo lentää.

Yhteisharjoitus

- Paikkamakuuta niin että koirat ovat ringissä, ohjaajat ringin keskellä. Liikkuri kävelee koirien takana ja kun liikkuri on koiran kohdalla, joka toinen koira menee maahan ja joka toinen istumaan. Sitten koirat kutsutaan vuorotellen luokse.

Tänään kävimme tokoilemassa tavoitteena se että Priya ei enää paineistu ihmisistä jotka seisovat lelujen vieressä. Tämä on pitkä tarina ja liittyy siihen kun neiti säikähti kerran treeneissä häiriölelun vartijaa.  Se siis vetää herneen nenään aina kun on leluja on maassa ja ihmiset seisovat niiden lähellä. Yritin ensin tehdä hauskoja noutoja nostaakseni Priyaa. Ei onnistunut. Neiti mulkkasi vaan leluja ihmisiä häntä koipien välissä.

Noh otin järeämmät aseet käyttöön ja pistimme pystyyn putken. Tein kiertoa putken kautta niin että häiriönä oli leluja ja ihmisiä. Priya nousi hienosti koomasta. Sain jopa puuttua ääneen muutaman kerran ja neiti jatkoi silti hommia hyvin.

Lopuksi otin hieman seuraamista ja kontaktia häiriössä. Hyvä vire kantoi tähänkin harjoitukseen.

Mitä hemmettiä oikein teen tuon koiran kanssa? Jotenkin tasainen kisasuoritus, jossa voin luottaa siihen että neiti ei a) paineistu ja heittäydy matkalaukuksi b) kyllästy ja heittäydy matkalaukuksi c) turhaudu ja heittäydy rähjäksi tai d) kuumu ja heittäydy rähjäksi tuntuu olevan jossain niin kaukana laalaa-maassa etten löydä sitä ikinä. Tuo koira on niin ihana ja rakas, minulle aivan erityinen perheenjäsen. Joskus sen kanssa työskentely vaan tuntuu niin turhauttavalta.

Täytyy vain muistaa mistä me on tultu ja olla ylpeä tästäkin edistyksestä.

Prillis leikki koko lenkin Pörrin kanssa ja tässä on kuolainen lopputulos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti