perjantai 14. elokuuta 2015

Olipa kerran merkin kierto ja erilaista paikkamakuutaTänään tehotreeneissä kouluttajamme oli päättänyt teemaksi merkin kierron ja EVL:n paikkamakuu luoksetuloineen. Sehän sopi meille. Oli hauska tehdä jotain helppoa, hauskaa ja huoletonta. Motivaationi tokoiluun on ollut hieman takkuista lähiaikoina enkä halunnut tapella minkään vaikean ongelman kanssa.

Merkin kiertoon törmäämme ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa. Siellä koirien tulee vain kiertää merkin ympäri n.10m etäisyydeltä ja palata takaisin perusasentoon. EVL:ssä tapaamme merkin kierron hieman haastavammassa liikkeessä. Pohdimme treeneissäkin tämän liikkeen virallista nimeä. Itse olen kutsunut liikettä vaan sanomalla "se uusi härveli", mutta kuulemma keski-suomessa liike on nimetty eräässä treeniryhmässä vain yksinkertaisesti "se V***n kierto".

Avoimen merkin kierto täytyy tietysti opettaa silmällä pitäen "härveliä". Kävimme läpi kouluttajan kanssa härvelin opettamisen haasteita ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun lähtee opettamaan kiertoa.

1. Kiertoon eri käsky
Merkin kiertoon kannattaa opettaa eri käsky kun "hupikiertoon". Käsky tarkoittaa vain ja ainoastaan suoraa merkin kiertoa. Olen opettanut Priyalle lisäksi hupikierron ja merkin kiertoon eri suunnat jotta liike olisi koiralle selvästi eri asia.

2. Tiukka kierto
Kierto kannattaa alusta asti pitää tiukkana. Se ei saa levitä liikaa banaaniksi koska jos koira ajautuu härvelissä liikaa toiselle puolelle ja noudettavaksi sattuukin tulemaan toisen puolen kapula, liikkeestä tulee koiralle todella haastava. Tiukka kierros on myös näyttävämpi ja varmasti enemmän tuomareiden mieleen.

Priya tekee tällä hetkellä kierron aika hyvin tiukasti. Se jopa joskus kaataa merkin kiertäessään niin likeeltä. Tämäkään ei tietenkään ole sallittua.

3. Vauhti pidettää järkevänä
Kouluttajamme tokaisi ettei härveli tule olemaan reikäpäiden liike. Jos koira menee tukka putkella kamalaa vauhtia, se ei jää kuuntelemaan ohjeita niin hyvin kun rauhallisemmin etenevä koira. Härvelissä koiralta vaaditaan nimenomaan kuuntelua. Avoimen kiertoakin opettaessa kannattaa ottaa huomioon se että koira ei opi vain juoksemaan merkkiä aivottomasti ympäri vaan paluumatkalla voi tapahtua jotain ja korvat kannattaa pitää auki.

Priyan rauhallisesta tahdista voi olla siis jotain hyötyäkin.

4. Häiriöt
Merkin kierron harjoitteluun kannattaa liikkeen sisäistämisen jälkeen lisätä ympärille noutokapuloita ja muuta härpäkettä häiriöksi jotta koira ymmärtää kiertokäskyn tarkoittavan vain merkin kiertoa, ei esteen tai kapulan kiertoa.

Siinä ainakin muutama koulutuksessa esille tullut asia joka kannattaa ottaa huomioon kierron alkeisharjoittelussa.

Toinen harjoiteltava liikkeemme oli EVL:n paikkamakuu. Teimme muutaman lyhyen harjoituksen jossa palkkasimme istumisesta, maahanmenosta vuorotellen rivissä ja luoksetulosta. Kävin istumisen aikana piilossa auton takana muutaman kerran ja palasin palkkaamaan. Priya liikutteli hieman tassujaan ja tähyihi melko levottomasti ympärilleen.

Maahanmenoon Priya regoi heti, mutta ei laittanut päätänsä maahan. Pää oli muutenkin tänään hieman levoton ja neiti kuikuili paljon ympärilleen. Luoksetuloon Priya vastasi ensimmäisellä kerralla ja kipitti nätisti sivulle.

Lisäksi korjailimme itsenäisesti hieman eilisen näyttökokeen virheitä. Ensin palkkasin Priyaa nätistä ja nopeasta kapulan nostosta. Priya oli leikkiessä aikas hurja ja nostot olivat kivan näköisiä. Pomppuseisomiseen tein kestoa. Härnäsin Priyaa luopumaan nameista ja palkkasin paikalla pysymisestä. Lisäksi tein seuraamisen peruuttamista, kaukoja ja yksi tunnarikin ehdittiin ottaa hieman syrjemmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti