perjantai 21. elokuuta 2015

Olipa kerran hyppynoutoa ja tunnariaEilen vietimme iltaa hakutreenien merkeissä. Halusin Priyalle helpon treenin koska aurinko paahtoi tuskallisesti ja viime treeneissä Priya menetti hieman motivaatiotaan kun treeni osoittautui liian haastavaksi. Tehtiin vain neljä pistoa ja käytimme siinä apuja koska halusin että Priya onnistuu ja sillä on koko treenin ajan hyvä vire päällä. Teimme siis kaksi ääniavuilla ja kaksi puolipakona. Priya veti nelivetoa treenipaikalle ja nuuski matkalla metsää kohti. Se lähti pistoille vauhdilla ja etsi maalimiehet sitkeästi.

Väskä keskustorilla

Tänään tokon tehotreeneissä halusin tehdä kaikkea kivaa. Tampereen keskusta oli tupattu täyteen festarikansaa ja tämä vaikutti inhottavasti bussiliikenteeseen. Linja-auto kulki Hervannasta keskustaan tuskallisen hitaasti ja tämä aiheutti sen, että olin myöhässä treeneistä. En ehtinyt mukaan paikkiksiin vaan jäin kaummas odottamaan niiden loppumista. 

Aloitin treenit noudon harjoittelulla. Palkkasin Priyaa nopeista ja kauniista nostoista. Tein yhden kokonaisen vauhtinoudonkin ja palkkasin vauhdista minua kohti. Sitten siirryin pomppumaahanmenon pariin. Pomppumaahanmeno eli "läts!" sujuu nyt jo häiriössä oikein hyvin. 

Sitten siirryimme kaukoihin. Tein istu-maahan kaukoja pidemmältä matkalta. etenkin maahanmenot olivat mahtavia. Istumisessa Priya reagoi helposti "menemällä uudestaan maahan" eli se pomppaa hieman ilmaan ja pamauttaa jalkansa uudestaan maahan. Olenkohan palkkaillut sitä liikaa maahanmenosta kun se niin mielellään tarjoaa etujalkojen pamauttelua. Kun ylösmenot onnistuivat niin ne olivat oikein mainioita.

Kaukoista siirryimme seuraamiseen ja etäpalkkaan. Yritän saada Priyan seuruuseen tarkkaavaisuutta jättämällä sille etäpalkan ja kuiskaamalla oikein hiljaa "palkka" sanan kesken seuruun. Priya on ihan hurjana tästä harjoituksesta. Se saattaa hieman edistää ja poikittaa seuruussa, mutta ai hemmetti mikä asenne ja kontakti. 

Sitten teimme tunnaria. Olen siirtänyt liikettä pikkuhiljaa olohuoneen suojista ulos ja häiriöön. Olen nyt viikon ajan tehnty tunnaria kesken aamulenkin erilaisissa paikoissa. Tänään tein meidän ensimmäisen tunnarin oikeasti treenikentällä. Priya nosti oman jokaisella kerralla. Lopuksi otin vieraat kapulat pois ja tein pelkkää palautusta yhdellä kapulalla. 

Kouluttajan edessä teimme hyppynoutoa. Valitsin liikkeen koska halusin tehdä jotain uutta ja tuoda jotain vaihtelua noutoon. Aloitimme harjoituksella jossa jätin Priyan kapula suussa esteen toiselle puolelle ja kutsuin sen esteen yli. Ajattelin että hyppääminen kapula suussa olisi ollut Priyalle jotenkin isompi juttu. Sen sijaan se pomppasi nätisti yli kutsusta. 

Seuraavaksi kouluttajamme hetsasi Priyaa kapulalla hypyn toisella puolella, päästin neidin yli ja palkkasin kun Priya pomppasi kapula suussa takaisin. Kapulan voi myös itse hetsaten viedä toiselle puolelle. 

Kouluttajamme sanoi hyppynoudon olevan yksinkertainen liike. Jos koiraa osaa noudon niin se osaa hyppynoudonkin. Ainut vaikea asia on kulmien opettaminen. Koiran tulisi osata hakea hypylle kierostakin kulmasta. Minun heittokädelläni Priyan pitää oppia hakemaan este todella vaikeista kulmista. Kouluttajamme sanoi palkkaavansa koiraa paljon siihen että se hakee hypyn itsenäisesti paluumatkalla, ensin helposta suorasta kulmasta ja sitten pikkuhiljaa vaikeammasta kulmasta. 

Keskustelimme myös paljon noudosta. Kouluttajamme kehotti harjoittelemaan Priyan kanssa vielä intohimoa kapulalle. Lyhyellä matkalla paljon toistoja, jossa Priya tarjoaa itse nostoa. Paljon palkkaa vain nostosta ja tiukasta käännöksestä kohti minua, jotta tästä saadaan tehokkaampi.


Priyan ilme kun laitoin sille viilentävän kaulurin kaulaan


6 kommenttia:

 1. Meilläkin pomppumaahanmenon nimeksi jäi luontevasti "pläts!" ja jostain syystä se aiheuttaa hihittelyä kanssatreenaajissa :D

  VastaaPoista
 2. Ootko sä ottanut hyppynoutoon erillisen käskyn? Mä en tota opettanut vielä lainkaan ja pohdin, että onkohan kannattavaa/tarpeellista käyttää muuta käskyä kuin "nouda". Eli että käskykin kertoisi jo, että tämä on se versio, johon kuuluu se hyppy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppynoudossa saa ainakin sanoa hyppykäskyn lisäksi eli käytössä on kaksi käskyä. meidän hyppynoudon käsky oli eilen "hyppy-tuo!" On se ai ainakin vähän eri käsky :D

   Poista
 3. Miten olet lähtenyt opettamaan tunnaria? Me pähkäillään vieläkin alkujuttujen kanssa siinä liikkeessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin priin kanssa niin että piilottelin sille hajustettua kapulaa metsään niin että se joutui nenällä oikein etsimään sitä.

   Olohuoneessa sitten jatkoin niin että oma kapula oli muutaman vieraan kanssa ritilän alla (jotta Priya pystyi haistamaan ne mutta ei ottamaan suuhunsa). Naksutelin kun Priya koski tai pyrki ottamaan suuhun omaa kapulaa ja jätin vieraiden taistelun huomiotta. Prii ymmärsi aika nopeasti että eri hajuinen on se jota kannattaa etsiä. Sitten vaan ritilä pois ja samalla lailla palkkasin siitä kun Priya nosti tai haisteli omaa kapulaa.

   Tapoja on varmasti monia mutta tuo toimi meillä ainakin hyvin :)

   Poista