perjantai 10. heinäkuuta 2015

Olipa kerran kisoihin valmistautuminen
Miten minä aina löydän itseni tilanteesta jossa kisoihin on vain viikko ja liikkeet lojuvat ruosteisena kaapin pohjalla? Treenaamisen puutteesta meitä ei voi syyttää koska tokoa on tullut jauhettua. Alokasluokka kiemuroineen on vain maistunut puulta jo pidemmän aikaa joten olemme tehneet muiden luokkien liikkeitä. Odotan kisoja kauhun sekaisella innolla. Kauhulla koska kokeessa on jo hieman isojen kisojen makua (kolme kehää pyörii samanaikaisesti ja mukana ovat myös joukkuetoverit jotka varmasti haluavat että minä kannan korteni kekoon ja suoriudun liikkeistä siedettävästi), mutta myös innolla koska sitten saan hyvästellä alokasluokan. Lähti TK1 mukaan tai ei niin sitten pääsen ainakin eroon alokkaasta.

Miten me ollaan sitten valmistauduttu tulevaan koitokseen?Meillä on takana vasta kaksi koetta, mutta olen niiden perusteella tehnyt toimintasuunnitelman jonka kanssa lähestymme tulevaa koetta. Ainakin meidän kohdalla kisatilanteen harjoittelu on osoittautunut elintärkeäksi. Ainakaan Priyan kanssa kokeeseen ei voi vain kävellä jos koetreeni on jäänyt tekemättä. Liikkeiden ketjuttaminen ketjuttaminen, etäpalkka, liikkeiden välit ja sosiaalinen palkka ovat asioita joita on pitänyt rakentaa huolella. Teen vieläkin työtä täydellisen kisasuoriuksen rakentamiseen mutta tällä hetkellä olen todella tyytyväinen Priyan vireeseen kisatreenin aikana. Kaikki se on kovan työn ja harjoittelun tulosta.

 Noin kuukausi ennen koetta alan yleensä harjoitella kisatilannetta. Kokeiden välissä olen pitänyt tauon jonka aikana kisamainen treeni on lähinnä sosiaalisen palkan ja liikkeiden välien lyhyttä harjoittelua. Kerään Priyalle motivaatiota palkkaamalla paljon ja opetan uusia asioita. Kun koe alkaa lähestyä, otan varsinaisen kisamaisen treenin takaisin ohjelmaan. Luon Priyalle vahvan luottamuksen siihen että palkka tulee kyllä. Teen paljon lyhyitä harjoituksia jossa palkka odottaa kehän ulkopuolella, otan 1-4 liikettä ja vapautus palkalle. Yleensä vapautan Priyan palkalle liikkeen jälkeen kun Priya hakeutuu uudestaan perusasentoon. Näin olen saanut liikkeen aloituksiin tarvittavaa intoa. Kisatreenien välillä keskityn vahvistamaan koemaisessa treenissä esille tulleita heikkouksia.

Pyrin tekemään kisamaista treeniä satunnaisissa sarjoissa. Joskus arvon liikkeet ennen harjoitusta niin että ne tulevat minullekin yllätyksenä. Joskus päätän kisatreenini teeman. Näitä ovat yleensä "palkkaan luoksetulon vauhdista vapauttamalla palkalle", "palkkaan jäävissä oikeasta asennosta vapauttamalla palkalle" tai "palkkaan hypystä vapauttamalla palkalle".

Noin viikko ennen koetta teen kenraaliharjoituksen. Se tarkoittaa kaikkia liikkeitä putkeen. Tänään oli meidän piirimestaruuskisojen kenraaliharjoituksen vuoro. Hyödyndin tehotreenejen häiriötä ja tein kenraalimme Tiina Pitkäniityn valvovan silmän alla omalla vuorollani. Häiriöistä huolehtivat vieressä aksaavat koirakot. Priyalla oli hieman keskittymisvaikeuksia ja liikkeistä paistoi hieman ruosteisuus, mutta selvisimme treeneistä hengissä.

Kenraaliharjoituksen jälkeen en ota enää kisamaista treeniä vaan keskityn motivaatioon. Paljon lyhyttä treeniä perusasioiden vahvistamista. En myöskään yritä muuttaa liikkeitä tai ota rutiiniin mitään uutta mukaan vaikka kenraaliharjoitus olisikin paljastanut reikiä liikkeissä. Tässä vaiheessa se on hyödytöntä. Tänään saimme kommenttia rumista jäävistä liikkeistämme, mutta en voi tehdä mitään asialle ennen koetta joten annan niiden olla. Priya osaa myös kauniimman pysähdyksen uudella käskysanalla, mutta koska erottelu on vielä heikossa hapessa niin menemme vielä tämän yhden kisan huonommalla seisomisella.

Pyrin pitämään muutaman päivän ennen kisaa täysin vapaata jotta Priyalle kertyisi kokeeseen kivasti virtaa. Koepäivänä menemme ajoissa paikalle. Haluan että Priya tottuu ympäristöön ja rentoutuu. Koepaikalla palkkaan paljon kontaktista. Ennen paikkamakuuta pyrin siihen että Priya olisi rento eikä enää ihmettelisi vieraita koiria ympärillään. Paikkamakuuseen virittelen palkkaamalla maahanmenosta, jäämisestä ja ylösnoususta. Ykilöliikkeisiin virittelen palkkaamalla lyhyistä seuraamispätkistä. Ennen suoritusta jätämme yhdessä palkan reppuun.

Tällä reseptillä menemme kohti piirimestiksiä. Toivotaan ja rukoillaan että treeni on tuottanut tulosta ja selviämme näistä hieman isommistakin kisoista hengissä!

Tämä mies on minulla lainassa viikon ajan ja sen kanssa olisi tarkoitus käydä vähän tokoilemassa ja aksaamassa

9 kommenttia:

 1. Ihana kuva toi ensimmäinen! Tykkään tommosista niiiiiin paljon. Ihana vihreyskin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. "koira joka ei anna mitään ilmaiseksi" Hih, tuskin mikään koira antaa ilmaiseksi. :-) Eiköhän sitä joudu aina töitä tekemään! Tsemppiä kokeeseen! Hienostihan teillä menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Vähän huonosti ilmaistu :D Tarkoitin että virettä pitää tehdä neidille pitkään ja hartaasti ;) Tottakai kaikkien pitää töitä tehdä. Ei kukaan synny vakiona!

   Poista
 4. Elä ressaa! Turhaa otat paineita muista, meette kehään ja teette parhaanne. Kun sopassa on kaksi liikkuvaa osaa (sinä ja koira) niin tulos voi olla mitä vain täyden katastrofin ja upeuden väliltä, koska molemmat on eläimiä.

  Tsemppiä kokeeseen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Pitäisi olla ressaamatta. Varsinkin kun on kyse lajista jossa tuomarillakin on jonkin verran merkitystä. Treenattu ollaan ja nyt tulos on vaan tuurista kiinni. Kiitos tsempistä! Sitä tarvitaan :)

   Poista
 5. Priya on selvösti harjoitellut kokeeseen söpöilemällä ♥ Tsemppiä koitokseen! Valmistelu resepti ainakin kuulostaa oikein toimivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvat on napattu Priyan synttärivideon kuvaamisen yhteydessä. Videolla se on vielä söpömpi <3

   Poista