torstai 5. helmikuuta 2015

Olipa kerran + ja -

Mitä se mamma oikein selittää? Kuva: Jenny Söderlund
Varoitus: tämä on pitkä avautuminen siitä mikä meidän tokoharrastustamme vaivaa ja mitä aion tehdä asialle. Kaikki lähti siitä kun saimme ennakkotehtäväksi huomisiin tokotreeneihin miettiä asioita joista olemme ylpeitä. Treeneihin pitää siis saapua asenteella: "vaikka parantamisen varaa on, olen silti ylpeä siitä mitä olen saanut aikaan." Päätin siis tarkastella meidän alokasluokan liikkeitä oikein suurennuslasin kanssa, listata liikkeen vahvuuden ja heikkoudet sekä yrittää tehdä jonkinlaista treenisuunnitelmaa.

Tein tänään hallilla alokkaan liikkeiden kanssa kokeenomaisen treenin. Tein ensin hihnassa seuramisen, sitten vapaana seuraamisen ja liikkeestä maahanmenon. Tämän jälkeen palkkasin Priyan. Sitten teimme luoksetulon, liikkeestä seisomisen ja hypyn. Lopuksi vielä superpalkka. Tämä oli hyvä tilannekatsaus siitä missä mennään meidän liikkeiden kanssa. Viereisellä kentällä treenasi viime keväisen alkeiskurssini kouluttaja koirineen. Hän auttoi minua paljon myös viime kesänä Priyan kanssa. Saimme häneltä palautteeksi että hyvältä näyttää ja kokeisiin vaan äkkiä!

Positiivisten asioiden keksiminen on minusta käsittämättömän vaikeaa. Tuntuu kuin kehumalla jotain liikettä kiroisin sen räjähtämään käsiin. Jos meidän koko alokasluokka kaatuu perustuksiaan myöten niin syytän tätä blogipostausta enkä enää ikinä kirjoita mitään positiivista.

Luoksepäästävyys: 

+ Priya ei varmasti ole liian innostunut tuomarin kopeloinnista ja hypi syliin pussailemaan (paitsi jos tuomari sattuu olemaan tuttu),

+ Priya on oppinut sietämään kosketuksen vierailta ihmisiltä. Marraskuisella leirillä tokokouluttajamme (iso mies) teki luoksepäästävyyden ja neiti sieti sen hyvin.

- Jos tuomari sattuu olemaan sitä outoa kastia, joka katsoo hampaat luoksepäästävyydessä, olemme pulassa. Neiti ei varmasti ole aggressiivinen, mutta väistää hampaiden katsomista.

- Emme ole päässeet treenaamaan luoksepäästävyyttä miesten kanssa tarpeeksi usein ja en ole ihan varma mitä Priya sanoo lähestyvästä miehestä.

Treenisuunnitelma: Harjoittelemme luoksepäästävyyttä aina tilaisuuden tullen. Neidin pitäisi oppia että kun hän istu perusasennossa, ihminen voi tulla siihen hiplaamaan ja kaikki on silti hyvin. Ne ovat vain yksi häiriö muitten joukossa. Haluaisin myös saada tehokuurin erilaisten ihmisten lähestymisiä (etenkin miesten, pitäisikö ottaa "tuo miehesi treeneihin"-päivä?), myös tuttuja, koska olisi kiva saada tuo pusukone hillitsemään itsensä sellaisessakin tilanteessa.

Paikkamakuu:

+ Priya ei ole koskaan noussut paikkamakuusta vaan liimaantuu häiriöistä huolimatta paikoilleen kun sen siihen jättää

+ Treenin myötä Priya on alkanut kuunnella maahanmeno ja ylösnousu-käskyä

+ Pään ollessa maassa Priya ei pälyile ympärilleen tai pyöri lonkalta toiselle

- Pää saattaa suurissa häiriöissä vielä nousta

- Emme ole päässeet pitkään aikaan treenaamaan vieraiden koirien kanssa

Treenisuunitelma: Treenejä vieraiden koirien kanssa, häiriötreenejä, jossa joku koirista nousee ja lähtee hallitusti rivistä, alkuun ja loppuun kuuntelutreeniä

Seuraaminen hihnassa/vapaana:

+ Asenne on parantunut! Tämä on ollut yksi meidän suurimmista ongelmista ja olen tämän parantumisesta enemmän kuin ylpeä. Luulen että seuraamisen asenne parantui kun saimme perusteet kuntoon ja koiralle selkeän idean seuraamisesta.

+ Käännökset ovat parantuneet kun minä tajusin vihdoin miten jalkani pistän

- Pelkään koko ajan että vire katoaa ja Priya siirtyy "matkalaukku-tilaan"

- Kokeenomaisissa treeneissä Priyan vire on korkeammalla ja seuraaminen poikittaa tai edistää hieman helposti

- Liikkurointi häiritsee minua ja Priyaa

Treenisuunnitelma: Perusasennon paikan vahvistamista palaamalla laatikkotreeniin ja seuraamaan pieniä neliöitä, asennetreeniä lyhyillä, vauhdikkailla pätkillä. Lisää treeniä liikkuroituna.

Liikkeestä maahanmeno:

+ Priya pysyy maassa hyvin

+ Nopea ylösnousu vasta käskyn saatuaan

- Priya sekoittaa seisomisen ja maahanmenon helposti

- Maahanmeno on hidas

Treenisuunnitelma: Erottelutreeniä leikin varjolla: heitän priyalle namin kauemmas, neiti käy syömässä sen ja kipittää takaisin, käsken sen joko maahan tai seisomaan, jos asento on oikea, uusi nami lentää. Samalla harjoittelemme nopeaa maahanmenoa.

Luoksetulo:

+ Priya tulee luokseni ja menee nätisti perusasentoon

- Vauhti on alkanut kuolla

Treenisuunnitelma: Vauhtiluoksetuloja, vahvistan perusasennon suoruutta

Liikkeestä seisominen:

+ Terävä pysähtyminen

+ Priya ei liikauta tassuakaan ennen kuin annan luvan, voin jopa mennä tönimään sitä pyllystä eikä neiti liiku

- Sekoittaa joskus maahanmenoon

Treenisuunnitelma: Erottelutreeniä samalla tavalla kuin maahanmenon kanssa

Hyppy:

+ Innokas hyppy

+ Terävä pysähtyminen

+ Hyvä paikallaolo

- Liian ahdas hyppy, kääntyy melkein ilmassa

- Ääntelee helposti tässä liikkeessä ja ryöstää hypylle ennen aikojaan

Treenisuunnitelma: Paljon palkkaa kaukana hypystä, jotta saataisiin hyppyä siirtymään kauemmas, etäpalkka esteen taakse. Treeniä maltin kanssa palkkaamalla Priyaa ennen hyppyä kontaktista.

Kokonaisuus: 

+ Liikkeiden ketjutus on sujunut paremmin kuin oletin.

+ Priya alkaa vastata hyvin sosiaaliseen palkkaamiseen, joskus liiankin innokkaasti (hyppiminen).

- Pelkoni siitä että vire ei riitä tai Priya kyllästyy.

Treenisuunnitelma: Priya on ihan kuin koululainen, joka istuu luokan eturivissä ja viittaa innosta täristen kun tietää vastauksen. Se, että neiti tietää mitä on tulossa nostaa virettä. Olen ottanut meillä käyttöön virittelysanat jotka ovat osoittautuneet käytännöllisiksi. Virittelen Priyan hommiin, jokaisella liikkeellä on oma virittelysanansa ja lopetuksella omansa, jonka kuullessaan neiti tietää että palkka tulee.Palkkaan kokeenomaisissa treeneissä satunnaisiin väleihin jotta yllätyksellisyys säilyy. Se että Priya ei tiedä milloin palkka tippuu, nostaa myös neidin virettä. Käytän kokeenomaisissa treeneissä aina superpalkkaa ja leikin neidin kanssa perusteellisemmin kuin tavallisissa treeneissä. Palkan saa sellaisesta hetkestä jolloin neiti on tehnyt innokkaasti, joten sekin nostaa Priyaa.

Liikkeiden läpikäyminen alkoi ahdistaa minua. Ollaankohan me ikinä valmiita kokeisiin?

2 kommenttia:

  1. Onko Priyalla ollut vireongelmia viime aikoina? Pelkäätkö suotta siis mennyttä, koska eikö neiti ole ollut aika innokas pikku tokolainen? Eikä niihin kisoihin mikään kiire ole eli älä huolehdi, kyllä te niihin kerkiätte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkään ehkä hieman turhaankin. Jotenkin pelkään että se alkaa haahuilla kisatilanteessa ja jää matkustajaksi.Vaikka osaisi tehdä niin paljon paremmin!

      Poista