lauantai 24. tammikuuta 2015

Olipa kerran Taas yksi seuraamisklinikka ja parit muut treenit

Minusta tuntuu että seikkailuni tokon maailmassa voisi tiivistää seuraavalla tavalla "Milli ja tuhannet tavat pilata koirani seuraaminen." Tarvitsin taas hieman lisätsemppiä seuraamiseen koska se tuntui kaatuvan vähän joka suuntaan. Onneksi Tamsk järjesti sopivaan väliin seuraamisen teemapäivän, jonka kouluttajana toimi Sari Kärnä. Menimme hänen eteensä nöyränä itkemään lisää vinkkejä tähän raivostuttavaan liikkeeseen. Oli myös virkistävää kuulla muiden ongelmia saman liikkeen kanssa, onneksi en ole ainut!
Jenny Söderlund on ikuistanut tämän
vinksahtaneen T-rexin

Olin hieman myöhässä koulutuksesta koska eksyin lämppälenkillä. En tiedä miten tämä voi olla mahdollista koska luulisi hallin ympäristön tulleen tässä reilun vuoden aikana meille toiseksi kodiksi. Jouduimme aika kylmiltään suoraan ovelta kentälle enkä ehtinyt herätellä Priyaa kunnolla. Näytimme siis jo ensimmäisellä toistolla Sarille kaikki ongelmamme tiivistettynä. Laiska seuraaminen, huono paikka, koira ei ihan hereillä ja omistajalla kaksi vasenta jalkaa. Ai niin, ei unohdeta sitä että omistaja ei tiedä kumpi on vasen ja kumpi oikea ja päättää kääntyä varmuuden vuoksi molempiin suuntiin samaan aikaan.

Priya heräsi jo toiselle toistolle ja alkoi näyttää parempaa seuraamista. Sari huomatti, että minun pitäisi kävellä reippaampaa. "Kyllä se koira tulee perässä." Hän tokaisi. Ja niinhän se tulikin, paljon paremmin kuin aikaisemmin. Jossain vaiheessa olin alkanut tehdä seuraamista hiipien ylävartalo kääntyneenä koiraa kohti kuin vinksahtanut t-rex. Se teki kääntymisestä todella vaikeaa koiralle ja minulle, Priya edisti koska hiivin.

Saimme siis piristeruiskeen seuraamiseen pelkästään tämän koulutuksen aikana. Koska minä tajusin miten kävellään eteenpäin. Huoh kun sitä voi olla typerä.

Tokotreenien jälkeen hyppäsin suoraan agilitytreeneihin. Minä väsyin selvästi ennen Priyaa. Neiti veti aksaa ihan täysiä, mutta minä kävin hieman hitaalla. Teimme kaikkea pientä mikä vaatii  toistoja: puomin juoksutusta, keppejä esteiden takaa seka 2on-2off juoksutusta korokkeen läpi. Uhosimme treenikaverimme kanssa että menemme viikon päästä lauantaina korkkaamaan "kisauramme" supermölli luokassa paikallisissa epiksissä. Saa nähdä miten meidän käy. Kokeilemme torstaina kenraaliharjoituksena vetää jonkun mölliradan harjoittelematta yhtään etukäteen (paitsi ilman koiraa tietysti). Katsotaan meneekö sitten pupu pöksyyn!

Eilisten tokotreenien teemaksi oli valittu ohjatun noudon jatkaminen sekä se, miä tapahtuu liikkeiden välissä. Kouluttajana meillä oli Piia Karinen.

Aluksi katsoimme ensin miltä ohjattu nouto nyt näyttää. Olen tehnyt Priyan kanssa viime kerralla neuvottua alkeisharjoitusta muutaman kerran. Pallot olivat siis Priyan molemmilla puolilla, katsoin selvästi toista palloa ja annoin käskyn. Koska Priya osasi harjoituksen niin hyvin, Piia halusi testata kuinka hyvin neiti oikeasti kuunteli minua. En saanut enää katsoa palloa vaan pidin silmäni lukittuna Priyaan.

Suureksi yllätyksekseni Priya meni oikeille palloille pelkästään suullisista käskyistä! Aivan mahtavaa! Piia kehui että olemme tehneet hyvän työn harjoituksen kanssa ja on meistä oikein ylpeitä. Sain kotiläksyksi kasvattaa omaa etäisyyttäni Priyaan ja sen jälkeen siirtää palloja asteittain taaksepäin.

Liikkeiden väleihin Piia oli suunnitellut loistavan harjoituksen (jota aion heti ensimmisen tilaisuuden tullen tehdä kimppatreeneissä!). Teimme temppurataa, jossa oli viisi yksinkeratista liikettä: pieni seuruu tolpan ympäri, merkki, liikkeestä maahanmeno, luoksetulo ja hyppy. Teimme rataa samaan aikaan niin, että siirryimme aina seuraavalle rastille kun olimme tehneet edellisen. Jos seuraavalla rastilla oli vielä koirakko suorittamassa, jouduimme odottamaan vuoroa, aivan kuin joskus kisoissa joutuu odottelemaan liikkeiden välissä.

Huomasin harjoituksen aikana että meillä on vielä paljon petrattavaa liikkeiden väleissä. Ensinnäkin unohdin koirani. Lähdin seuraavalle rastille ja koirani jäi johonkin. Ups. Muista antaa siis käsky tulla mukaan. Jos käytin kotikäskyämme "liki", joka siis tarkoittaa tule perässä ja pysy lähellä, Priayn vire laski huomattavasti. Liki-käsky on treeneissä usein käytössä kun kaikki hauskuus loppuu ja on mentvä tauolle ja silloin tulee usein myös iljettävä takki niskaan. Treeneissä käsky sai siis punaisen hännän laskemaan. Parhaiten Priya toimi kun seuruutin neidin liikkeestä toiseen.

Otimme myös toisen samantapaisen harjoituksen jossa kuljimme rastilta toiselle, pyysimme koiran sivulle, vapautimme, siirryimme toiselle rastille ja palkkasimme vasta siirtymän jälkeen.

Lopuksi teimme vielä paikkamakuun kahdella eri tapaa. Ensin hieman pidemmän pätkän, johon saimme mukaan siirtymisen harjoittelua, kehätarkastuksen ja luoksepäästävyyden. Priya nosti päätänsä hieman siinä vaiheessa kun kävelin neidistä poispäin. Sain ohjeeksi  näissä tapauksissa viedä koirani hetkeksi pois ja antaa sen sitten yrittää uudestaan.

Toisella toistolla teimme lyhyemmän pätkän jossa harjoittelimme käskytystä. Piia sanoi kolme kertaa "käsky" ja saimme itse valita millä kerralla käskimme koiran maahan. Käskin Priyan maahan vasta kolmannella kerralla ja neiti kesti hienosti. Ylösnousussa teimme saman tempun. Priya nosti päänsä ylös ensimmäisen "käsky"-käskyn kohdalla, mutta pysyi kyllä maassa. Pyysin Priyan ylös taas viimeisellä käskyllä.

Treenit olivat kyllä oikein mukavat ja opettavaiset! Lopuksi Piia sanoi yleiseti että olimme hyviä oppilaita ja hän on hieman kateellinen kun meillä on näin mahtavat koirat. Meidän ryhmään on kyllä valikoitunut aika mahtavia koiria, on pakko olla samaa mieltä.


2 kommenttia:

  1. Seuraaminen ARGH! Seuraaminen on tokon ehdottomasti ärsyttävin liike. Meidän seuraaminen vaeltelee taas niin pohjamudissa, etten kehdannut edes ilmoittautua tuohon koulutukseen. :D Videoin tänään meidän treenejä ja kyllä Pörrillä ainakin kaksi kertaa heilahti häntä, joten ehkä me joskus valovuoden päästä saadaan seuraaminen näyttämään siltä, että Pörrillä olis jopa kivaa, eikä sellainen ilme, että sitä ollaan taluttamassa teuraalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D :D Eiköhän me joskus tästä seuraamissuosta nousta molemmat ;)

      Poista